Φωτογραφίζοντας όστρακα σε φωτεινή επιφάνεια
O Καιρός: ΕΛΛΑΔΑ τώρα από το meteo.gr

Τα όστρακα λόγω μεγέθους  αλλά και λόγω χρωμάτων δεν είναι εύκολο να φωτιστούν σωστά,  έτσι  είναι πιθανόν να υπάρχουν πολλές σκιές , πολλές ανεπιθύμητες αντανακλάσεις και κακή απόδοση των χρωμάτων.

Ωστόσο,  υπάρχει μια πολύ εύκολη λύση για να έχεις καλύτερο αποτέλεσμα. Είναι να τα τοποθετήσεις σε μια φωτεινή επιφάνεια που θα εξαλείψει όλες τις ανεπιθύμητες σκιές.

Οι φωτεινές επιφάνειες ήταν κάποτε αναπόσπαστο μέρος του φωτογραφικού εξοπλισμού και η βασική τους χρήση ήταν για τον χρωματικό έλεγχο των slides. Υπάρχουν ακόμη στα καταστήματα και κατά πάσα πιθανότητα θα υπάρχουν για πολύ καιρό. Σε κάθε περίπτωση είναι εύκολο να κατασκευάσεις μια φωτεινή επιφάνεια με πολύ πρόχειρα μέσα. Για παράδειγμα: θα μπορούσες να τοποθετήσεις ένα ριζόχαρτο πάνω σε ένα γυάλινο τραπέζι και να το φωτίσεις με ένα φωτιστικό (με λάμπα φθορισμού) , από κάτω . Αυτή η κατασκευή μπορεί και να δώσει καλύτερα αποτελέσματα).

Συμβουλές

Ρύθμισε τη μηχανή σου στο Auto (ή Program) και ενεργοποίησε το flash.

Ρύθμισε  White Balance στην ρύθμιση για Flash.

Τοποθέτησε το όστρακο πάνω στην επιφάνεια. Διάλεξε γωνία και τράβα τη φωτογραφία σου.  Αν το Flash είναι πολύ ισχυρό και ισοπεδώνει – αλλοιώνει τα χρώματα, τοποθέτησε  πάνω στο flash σου ένα κομμάτι χαρτί ή χαρτοταινία.  Αυτό θα διαχύσει το φως και  τα αποτελέσματα θα είναι καλύτερα.

Επεκτάσεις

Αυτή η μέθοδος είναι επίσης πολύ αποδοτική  για την φωτογράφιση κοσμημάτων και γενικά σε όσες φωτογραφίσεις, έχει μεγάλη σημασία η χρωματική πιστότητα και η ευκρίνεια. Είναι πολύ γρήγορη και δεν απαιτεί χώρο και δαπανηρό εξοπλισμό.