Ναός Απόλλωνα, Αρχαιολογικός χώρος Δελφών, Φωκίδα
Πως θα πάω: Αρχαιολογικός χώρος Δελφών, Φωκίδα (Χάρτης) O Καιρός: ΔΕΛΦΟΙ τώρα από το meteo.gr

Βρίσκεται μέσα στον αρχαιολογικό χώρο των Δελφών και ήταν ο σημαντικότερος ναός για την λατρεία του Απόλλωνα. Σε αυτόν γίνονταν και ιεροτελεστίες της μαντείας.

Σύμφωνα με τη μυθολογία ο πρώτος ναός ήταν μια καλύβα με κλαδιά δάφνης, ο δεύτερος έγινε από κερί μελισσών και φτερά και ο τρίτος από χαλκό. Ο τέταρτος (που καταστράφηκε από πυρκαγιά στο 548 π.Χ) χτίστηκε από τους μυθικούς αρχιτέκτονες Τροφώνιο και Αγαμήδη με τη βοήθεια του ίδιου του Απόλλωνα.

Ο διάδοχος ναός χτίστηκε με εισφορές που συγκεντρώθηκαν από όλη την Ελλάδα και ολοκληρώθηκε το 510 π.Χ. Ήταν δωρικός περίπτερος, με 6 κίονες στην πρόσοψη και 15 στις πλευρές. Καταστράφηκε από σεισμό το 373 π.Χ.

Το 330 π.Χ παραδόθηκε σε χρήση νέος ναός που είχε το ίδιο σχέδιο και ίδιες σχεδόν διαστάσεις, τα ερείπια του οποίου βλέπουμε σήμερα.

Ο εντυπωσιακός ναός, είναι θαυμάσιο δείγμα δωρικού ρυθμού και έγινε από τους αρχιτέκτονες: Σπίνθαρο από την Κόρινθο, Ξενόδωρο και Αγάθων. Ο ναός είναι περίπτερος, με 6 κίονες στις στενές πλευρές και 15 στις μακρές, με διαστάσεις 21,64 x 59,18 μέτρα.

Ο ναός είχε προστώα και σηκό, στο πίσω μέρος του οποίου, σε μια βυθισμένη στο έδαφος περιοχή (άδυτο) λειτουργούσε το μαντείο.  

Από τον ναό διατηρούνται μόνο τα θεμέλια και τμήματα 6 κιόνων.

Αποσπάσματα των αετωμάτων του, εκτίθενται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Δελφών.