Φωτογραφίζοντας Αγιογραφίες, Εικόνες
Πως θα πάω: Αισθητικό Δάσος Καισαριανής, Καισαριανή, Αττική (Χάρτης) O Καιρός: ΕΛΛΑΔΑ τώρα από το meteo.gr
Η αγιογραφία εκτός από λατρευτικό μέσο είναι  μια τέχνη που έχει κατορθώσει όχι μόνο να επιβιώσει στους αιώνες αλλά και να διατηρεί (αν όχι να επεκτείνει) τη δυναμική της.  Η φωτογράφιση των αγιογραφιών γίνεται κυρίως για λόγους καταγραφής που αφορούν την ιστορία της μέσα στο χρόνο  και την πληρέστερη περιγραφή του χώρου που αυτές διαμορφώνουν (εκκλησίες, μοναστήρια, μουσεία).
 
 
ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ
1. Το flash απαγορεύεται.  Η φωτογράφιση πρέπει να γίνει με το φως του χώρου. Αν δεν είναι αρκετό, η μόνη λύση είναι το μεγαλύτερο ISO και η χρήση τρίποδου.

2. Πιστή απόδοση των χρωμάτων. Αυτό σημαίνει καλή επιλογή ή καλή ρύθμιση του White Balance (ισορροπία λευκού). 

3. Η γωνία λήψης πρέπει να συμπίπτει με τις γωνίες που έχει επιλέξει ο αγιογράφος. Στη αγιογραφία υπάρχουν συγκεκριμένοι κανόνες που πρέπει να τηρούνται. 

4. Είναι βέβαιο, ότι κάθε φωτογραφία θα χρειαστεί περαιτέρω ψηφιακή επεξεργασία.  Αυτό πρέπει πάντα να συνυπολογίζεται τη στιγμή της λήψης. Το αποτέλεσμα πρέπει να είναι πιστό αντίγραφο. 

5. Στη φωτογραφία επίσης πρέπει να είναι ορατές όλες οι καταστροφές που έχει υποστεί στη διάρκεια του χρόνου. Είναι κομμάτι της ιστορίας της μέχρι εκείνη τη στιγμή!

 6. Τέλος, είτε υπάρχει είτε όχι θρησκευτικό έρεισμα ο σεβασμός κάθε αγιογραφίας είναι δεδομένος (όπως και στη θρησκευτική συνείδηση κάθε πιστού).