Μουσείο "Άγγελος Σικελιανός", Φανερωμένη, Σαλαμίνα, Αττική
Πως θα πάω: Μουσείο  "ΑΓΓΕΛΟΣ ΣΙΚΕΛΙΑΝΟΣ", Φανερωμένη, Σαλαμίνα, Αττική (Χάρτης) O Καιρός: ΣΑΛΑΜΙΝΑ τώρα από το meteo.gr
Στο χώρο που βρίσκεται το μουσείο υπήρχε ένας ανεμόμυλος, αργότερα και μέχρι το 1881 το Διοικητήριο του Ναυστάθμου. Όταν ο ναύσταθμος μεταφέρθηκε στον όρμο Παλουκιών το μικρό αυτό σπίτι χρησιμοποιήθηκε από την Μονή Φανερωμένης. Το 1938 παραχωρήθηκε στον Άγγελο Σικελιανό.
 
 Σε αυτό το σπίτι έζησε μαζί με τη δεύτερη σύζυγό του Άννα Καμπανάρη μέχρι το 1949. Μετά τον θάνατο του (1951) το σπίτι έμεινε έρημο. Το 1991,  η σύζυγός του εξέφρασε την επιθυμία, το σπίτι να αναστηλωθεί  και να μετατραπεί σε μουσείο, προσφέροντας παράλληλα πολλά προσωπικά τους είδη, έπιπλα, φωτογραφίες και επιστολές. 
 
 Η πραγματοποίηση αυτής της επιθυμίας ξεκίνησε το 2003 σε συνεργασία με το Δήμο Σαλαμίνας και την Εφορεία Νεότερων Μνημείων Αττικής. Στις 17 Σεπτεμβρίου του 2006 έγιναν τα εγκαίνια. Δυστυχώς η ίδια δεν ήταν στην ζωή. 
 
Το μουσείο βρίσκεται μόλις λίγα μέτρα πιο μακριά από την Προτομή του ποιητή.  Είναι ένα κόσμημα. Ακριβώς πάνω στο κύμα και τόσο δεμένο με το τοπίο, που νομίζεις ότι είναι φυσική του συνέχεια. Η περιοχή δέχεται χιλιάδες επισκέπτες, κυρίως λόγω της Μονής της Φανερωμένης, αλλά και για το υπέροχο φυσικό τοπίο.