Ναός Αθηνάς Νίκης σημείο αναφοράς στο βράχο της Ακρόπολης, Αθήνα, Αττική
Πως θα πάω: Αρχαιολογικός χώρος Ακρόπολης, Αθήνα, Αττική (Χάρτης) O Καιρός: ΑΘΗΝΑ - ΚΕΝΤΡΟ τώρα από το meteo.gr

Ανεβαίνεις τη Διονυσίου Αρεοπαγίτου. Απέναντι από το μουσείο της Ακρόπολης, στα δεξιά σου είναι η νότια είσοδος του αρχαιολογικού χώρου. Αν κοιτάξεις ψηλά, στην κορυφή του βράχου βλέπεις τη ανατολική πλευρά του Παρθενώνα. Συνεχίζεις την ανάβαση βλέποντας τη νότια πλευρά και μετά τη δυτική πλευρά με τις σκαλωσιές. Φαίνονται επίσης οι καμάρες του Ηρώδειου.

Στη κορυφή της Διονυσίου Αρεοπαγίτου, λίγο πριν αρχίσει η κατηφόρα, φαίνονται τα προπύλαια και ο ναός της Αθηνάς Νίκης ( Φώτο). Μπορείς να δεις ολόκληρο το ναό αν φέρεις το σώμα σου κάθετα σε αυτόν. ( Φώτο). Ο ναός διατηρεί την τοιχοποιία του. Μετά τις πρόσφατες επεμβάσεις φαίνονται καθαρά και οι οκτώ ιωνικοί κίονες (τέσσερις δυτικά  και τέσσερις  ανατολικά). Είναι αμφιπρόστυλος (έχει κίονες και στις δύο στενές πλευρές του) ( Φώτο).

Στρίβεις δεξιά προς τα εκδοτήρια των εισιτηρίων και τα προπύλαια. Τώρα βλέπεις τη δυτική πλευρά του ναού και παρατηρείς με ευκολία τις επεμβάσεις πάνω του. Στο στυλοβάτη, στο επιστήλιο και στην τοιχοποιία, αλλά όχι στους κίονες. Οι κίονες  στη δυτική πλευρά έχουν μείνει σχεδόν άθικτοι ( και Φώτο).

Συνεχίζεις τη διαδρομή προς το βράχο του Άρειου Πάγου. Ο ναός φαίνεται μικρότερος. Οι ι τεράστιοι κίονες  και το κτίσμα των προπυλαίων καταλαμβάνουν όλο το χώρο ( Φώτο).

Εστιάζεις πάνω στο ναό και βλέπεις τη βάση του. Εκεί ήταν η  κορυφή του πύργου που προστάτευε την είσοδο της Ακρόπολης κατά τα μυκηναϊκά χρόνια. ( Φώτο). Αν εστιάσεις ακόμη περισσότερο διακρίνεις αμυδρά τις απεικονίσεις της ζωφόρου ( Φώτο). Όσα κομμάτια της ζωφόρου έχουν διασωθεί βρίσκονται στο Μουσείο της Ακρόπολης.

Ανεβαίνεις με προσοχή στον ολισθηρό Άρειο Πάγο. Κοιτάς προς το ναό της Αθηνάς Νίκης και καταλαβαίνεις, από τη θέση του, πόσο σημαντικός ήταν για τους Αθηναίους. Ο ναός της άπτερου Νίκης που δεν θα φύγει ποτέ από την πόλη τους (10η Φώτο). 


Εξοπλισμός Φωτογράφισης
Σώμα dSLR:NIKON d3000
Φακός:Nikon AF-S DX Nikkor 18-105mm f/3.5-5.6G ED VR