Α/Τ Βέλος D16, Άλσος Ναυτικής Παράδοσης, Δέλτα Φαλήρου, Αττική
Πως θα πάω: Άλσος Ναυτικής Παράδοσης, Δέλτα Φαλήρου, Αττική (Χάρτης) O Καιρός: ΠΕΙΡΑΙΑΣ τώρα από το meteo.gr

Το Βέλος D16 είναι το πρώτο αντιτορπιλικό τύπου Fletcher που εντάχθηκε στο Ναυτικό. Η παραλαβή του έγινε στο Long Beach - California των Η.Π.Α. στις 15 Ιουλίου του 1959.

 Έγινε παγκοσμίως διάσημο στις 25 Μαΐου του 1973, όπου ενώ μετείχε σε άσκηση του ΝΑΤΟ, ο κυβερνήτης του Νικόλαος Παπάς, το οδήγησε στο Fiumicino  της Ιταλίας, στο οποίο και αποβιβάστηκε μαζί με άλλους έξι αξιωματικούς, 23 υπαξιωματικούς και έναν ναύτη. Η κίνηση αυτή ήταν μια πράξη αντίδρασης προς την δικτατορία των συνταγματαρχών, στο πλαίσιο του Κινήματος του Ναυτικού.

Παροπλίστηκε στις 26/02/1991. Το 1994 μεταφέρθηκε στον Πόρο όπου μετατράπηκε σε μουσείο με την ονομασία "Μουσείο Αντιδικτατορικού Αγώνα"¨. Από το 1998 βρίσκεται με μόνιμο αγκυροβόλιο στο Δέλτα Φαλήρου, στον χώρο του "Άλσους Ναυτικής Παράδοσης".

Το Βέλος D16 είναι το δεύτερο κατά σειρά πλοίο του Ναυτικού με αυτό το όνομα. Προηγήθηκε ένα αντιτορπιλικό - τορπιλοβόλο τύπου Νίκη (1907 - 1926).

Όλες οι παραπάνω πληροφορίες, είναι πιστή αντιγραφή του Ιστορικού, που υπάρχει στον ενημερωτικό πίνακα του πλοίου, μαζί με τα τεχνικά του χαρακτηριστικά.