Φωτογραφίζοντας Ζώα
Πως θα πάω: Ελλάδα  (Πλατεία Συντάγματος), Αθήνα (Χάρτης) O Καιρός: ΕΛΛΑΔΑ τώρα από το meteo.gr

Τα ζώα αποτελούν πάντα ένα δημοφιλές θέμα φωτογράφισης. Ίσως γιατί, η φωτογράφιση τους, είναι μια συνεχής πρόκληση για κάθε φωτογράφο. Ο λόγος; Απλός. Είναι ένα θέμα που δημιουργεί συναισθηματική φόρτιση,  έχει μεγάλο συντελεστή δυσκολίας και απαιτεί υπομονή και προσήλωση. 
 Τρεις Βασικές προϋποθέσεις.
Χρόνος, υπομονή ευαισθησία.  Δεν έχει καμιά σημασία αν το ζώο βρίσκεται στη αυλή του σπιτιού σας, σε ένα ζωολογικό κήπο ή σε μια ζούγκλα. Μπορεί να αλλάζει ο βαθμός δυσκολίας, η επικινδυνότητα και ο εξοπλισμός, μπορεί επίσης το θέμα σας να είναι πιο ενδιαφέρον όταν είναι ένα λιοντάρι από μια τρυφερή γατούλα. Σε όλες όμως τις περιπτώσεις και σε όλες τις συνθήκες Οι προϋποθέσεις αυτές θα παραμείνουν σταθερές.
 

 

Συμβουλές
  1. Εστιάστε στο σημείο του ζώου που θέλετε να παρουσιάσετε: Ζωντάνια, τρυφερότητα, ελευθερία, δύναμη, αφοσίωση, κλπ. Όλα αυτά μπορούν να γίνουν εύκολα ορατά, αν καταφέρεται να συλλάβετε την χαρακτηριστική στάση του.
  2. Πορτρέτο, Προσπαθήστε να πλησιάσετε το πρόσωπο του ζώου και φωτογραφήστε το σαν να πρόκειται για άνθρωπο. Το σημαντικό είναι να αποτυπώσετε τον χαρακτήρα του και για να γίνει αυτό πρέπει  να κατανοήσετε την συμπεριφορά του.
  3. Ξαπλώστε και επιδιώξτε να το φωτογραφήσετε από το επίπεδο των ματιών του. Από το επίπεδο που αυτό βλέπει τον κόσμο.
  4. Χρησιμοποιείστε flash για να τονίσετε τα μάτια του.
  5. Χρησιμοποιήστε bracketing (+/-2 stop) για να είστε σίγουροι για το αποτέλεσμα. Το  βαθύ μαύρο ή έντονο άσπρο τρίχωμα των ζώων συνήθως αναγκάζει το φωτόμετρο σε λάθος μετρήσεις.
  6. Επιλέξτε το χώρο της φωτογράφισης προσεκτικά. Το ιδανικό είναι να είστε απαρατήρητος, έτσι το ζώο θα νοιώθει ασφαλές και θα κάνει τις συνηθισμένες του κινήσεις. Αν έχετε εξοικείωση με το ζώο, πλησιάστε το και ηρεμήστε το.

 
Το θέμα είναι γύρω μας. 

Ακόμα και σήμερα... τα ζώα ζουν ανάμεσα μας, απλώς πρέπει να διατηρήσουμε την ικανότητα να τα βλέπουμε. Πουλιά έντομα, οικιακά θηλαστικά περνούν στιγμιαία, σχεδόν καθημερινά από μπροστά μας. Είναι κομμάτι από τις καθημερινές μας εικόνες. Άρα είναι πολύ εύκολο να τα φωτογραφίσουμε. Τόσο εύκολο που μπορεί θεωρηθεί αδιάφορο. Από την άλλη μια καλή φωτογραφία δεν είναι καθόλου εύκολη υπόθεση.