Το 1948 ιδρύεται στην Ελλάδα η πρώτη κινηματογραφική σχολή. Μόλις δύο χρόνια μετά το 1950 η σχολή αναγνωρίζεται από το κράτος και εκπαιδεύει ένα μεγάλο μέρος των κινηματογραφιστών που διαμόρφωσαν και διαμορφώνουν τον Ελληνικό κινηματογράφο.
Το 1956 η σχολή γίνεται ιδρυτικό μέλος του διεθνούς κέντρου διασύνδεσης των σχολών κινηματογράφου και τηλεόρασης από πολλές χώρες σε όλο τον κόσμο. Η σχολή είναι επίσης αναγνωρισμένο μέλος πολλών διεθνών οργανισμών που ασχολούνται με την κινηματογραφική εκπαίδευση όπως της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Κινηματογράφου.
Το 1967 δημιουργείται παράρτημα και στην Θεσσαλονίκη, η λειτουργία όμως του διακόπηκε βίαια το 1978 μετά τις καταστροφές που άφησε πίσω του ο σεισμός σε κτήριο και μηχανολογικό εξοπλισμό. Το 1968 η εκπαίδευση της σχολής επεκτείνεται και στο χώρο της τηλεόρασης και το 1970 δημιουργείται το ΚΕΦΩΤ ένα φωτογραφικό κέντρο για την εξυπηρέτηση τόσο επαγγελματικών όσο και ερασιτεχνών φωτογραφικών εργασιών.
Ο ιδρυτής της σχολής, ο Λυκούργος Σταυράκος γεννήθηκε στη Λακωνία και πρωταρχικός του στόχος ήταν να γίνει κινηματογραφικός παραγωγός. Η αδυναμία να βρει και παρακολουθήσει κάποια μαθήματα και η διαπίστωση ότι όλα γίνονταν εμπειρικά, τον έσπρωξε στην δημιουργία μιας κινηματογραφικής σχολής που αποτελεί μέχρι σήμερα μια από τις πιο επιτυχημένες.
Η επιτυχία της που της εξασφάλισε τη βιωσιμότητα της βασίστηκε στην καθοδήγηση του δημιουργού της αλλά και κυρίως στον μεγάλο αριθμό των σπουδαίων καθηγητών που δίδαξαν και διδάσκουν και στον μεγάλο αριθμό των σπουδαίων δημιουργών που εκπαίδευσε και εκπαιδεύει.
Οι δραστηριότητες του Λυκούργου Σταυράκου παράλληλα με τις πολύ απαιτητικές υποχρεώσεις της σχολής περιλάμβαναν και εκδόσεις. Για παράδειγμα το περιοδικό “Κινηματογράφος” που έκδωσε το 1951 και το συνέχισε το 1960 όπως και η ουσιαστική βοήθεια της σχολής στην έκδοση του περιοδικού “Ελληνικός Κινηματογράφος” που αργότερα μετονομάστηκε σε “Σύγχρονος Κινηματογράφος” και εκδίδονταν μέχρι το 1984.
Το 1954 κάνει την κινηματογραφική παραγωγή της ταινίας “Η αρπαγή της Περσεφόνης” σε σενάριο του Ιάκωβου Καμπανέλλη και σκηνοθεσία του Γρηγόρη Γρηγορίου εκπληρώνοντας την νεανική του επιθυμία. Το κινηματογραφικό του έργο συνεχίζεται με την παραγωγή και άλλων ταινιών, πάντα με τη συμμετοχή των σπουδαστών του και πάντα στα πλαίσια της εκπαίδευσης τους.
Μια ακόμη προσπάθεια που συνοδεύτηκε από μια μεγάλη επένδυση ήταν η δημιουργία στη δεκαετία του 90 η δημιουργία ενός σύγχρονου studio πολύ υψηλών προδιαγραφών για τη δημιουργία τηλεοπτικών παραγωγών. Το studio αυτό χρησιμοποιήθηκε για αρκετές παραγωγές της ΕΡΤ.
Ο Λυκούργος Σταυράκος πέθανε ξαφνικά το 1999 χωρίς να τελεσφορήσει μια επιθυμία του που ήταν η παραχώρηση και η μετατροπή της σχολή του στην πρώτη κρατική σχολή κινηματογράφου.
Θέματα κατηγορίας: Θέματα: Κινηματογράφος |
Ημερομηνία Δημοσίευσης: 13/05/2023 |
Χάρτης στο σημείο φωτογράφισης |
Καιρός στο σημείο φωτογράφισης |
Εξοπλισμός Φωτογράφισης | |
Γραφίδα: | Wacom intuos |