
Στις 12 Απριλίου του 1961 το διαστημόπλοιο Vostok-1 με κυβερνήτη τον Yuri Gagarin ήταν το πρώτο επανδρωμένο διαστημόπλοιο που βρέθηκε έξω από την ατμόσφαιρα της γης και παρέμεινε σε τροχιά για 188 λεπτά.
Αυτό το γεγονός έκανε τον Gagarin πασίγνωστο και έδωσε στην τότε Σοβιετική Ένωση τη δυνατότητα να πανηγυρίζει για την πρώτη επανδρωμένη πτήση στο διάστημα. Δυστυχώς από αυτήν την πρώτη πτήση δεν υπάρχουν φωτογραφίες εκτός από αυτή του Κοσμοναύτη μέσα στο cockpit.
Στις 8 Αυγούστου του ίδιου έτους και αφού είχαν προηγηθεί οι αμερικανικές αποστολές Mercury-3 και 4 εκτοξεύεται το διαστημόπλοιο Vostok-2 με κυβερνήτη τον εικοσιπεντάχρονο κοσμοναύτη Gherman Titov. Η αποστολή του διαρκεί μια ημέρα μέσα στην οποία ολοκληρώνει 17 περιστροφές της γης και γίνεται ο πρώτος άνθρωπος που κοιμάται στο διάστημα, ο πρώτος που παρουσιάζει τα συμπτώματα του τώρα γνωστού συνδρόμου της διαστημικής προσαρμογής και ο πρώτος που με τη χρήση μιας κινηματογραφικής κάμερας καταγράφει ο ίδιος εικόνες της γης από το διάστημα. Οι φωτογραφίες που έφεραν το Mercury-3, 4 ήταν δημιουργήματα αυτόματων φωτογραφικών μηχανών που ήταν συνδεδεμένος στο σώμα των διαστημοπλοίων..
O Titov στη διάρκεια του ταξιδιού του είχε την ευκαιρία να παρατηρήσει καλύτερα τη γη από το διάστημα και να κινηματογραφήσει τις επιλογές του με μια Κonvas. Mια κινηματογραφική κάμερα των 35mm, εξοπλισμένη με φιλμ μήκους 300 μέτρων, δημιουργία της βιομηχανίας ΚΜΖ. Η Konvas ήταν μια reflex κάμερα, έτσι ο Titov μπορούσε να κινηματογραφεί και να βλέπει την σκηνή ταυτόχρονα από το εικονοσκόπιο της. H Konvas για την εποχή της ήταν μια αξιόπιστη, φθηνή και ποιοτική κινηματογραφική μηχανή και παράλληλα μια απάντηση για αυτούς που πίστευαν (και πιστεύουν;) ότι η τεχνολογία της εικόνας στη Σοβιετική Ένωση ήταν (και είναι;) ανύπαρκτη ή μηδενική σε σύγκριση με αυτή της δύσης.
Όπως και να έχει, οι εικόνες του Titov άνοιξαν το δρόμο για τη χρήση της φωτογραφικής μηχανής από τους ίδιους τους αστροναύτες. Αυτό, είχε σαν αποτέλεσμα, την επισταμένη εκπαίδευση των αστροναυτών τόσο στον φωτογραφικό εξοπλισμό όσο και στην φωτογραφική τεχνική αφού η φωτογράφιση σταδιακά, έγινε ένα από τα πιο σημαντικά καθήκοντα τους κατά τη διάρκεια των αποστολών.
Είναι προφανές ότι οι φωτογραφίες από το διάστημα είχαν και έχουν τεράστιο βάρος στην απόδειξη, απόρριψη ή απλώς παρουσίαση πολλών επιστημονικών απόψεων και θεωριών. Είχαν και έχουν επίσης τεράστιο κοινωνικό αποτύπωμα αφού παρουσιάζουν κόσμους αόρατους και ιδανικούς για νέες εξερευνήσεις και θεωρίες.
Ο Titov επηρεάστηκε πολύ από τις εικόνες που ο ίδιος είδε και κατέγραψε, τόσο, ώστε να προχωρήσει σε μια πιο φιλοσοφική θεώρηση των πραγμάτων και των αξιών,πολύ διαφορετική από το επιστημονικό του προφίλ.
Ο Titov πέθανε στα 65 του χρόνια το 2000 και παραμένει μέχρι σήμερα ο νεότερος αστροναύτης που έχει βγει στο διάστημα. Θεωρείται επίσης όχι μόνο πρωτοπόρος αλλά και κορυφαίος φωτογράφος.
Θέματα κατηγορίας: Θέματα: Τεχνολογία - Μηχανές |
![]() |
![]() |
![]() |